Μεγάλη Τετάρτη (εξ αποστάσεως διδασκαλία)
Φτάσαμε στο μέσο της Μεγάλης Εβδομάδας. Μιας Μεγάλης Εβδομάδας κάπως πρωτόγνωρης για τον Ελληνικό λαό και τους Χριστιανούς λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αφού οι Εκκλησίες παραμένουν κλειστές για τους πιστούς οι οποίοι μπορούν μονάχα από το σπίτι τους μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου ιαδικτύου να συμμετάσχουν στις Θείες λειτουργίες. Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία, ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.
Την Μεγάλη Τετάρτη, η Εκκλησία είναι ανοιχτή από το πρωί καθώς τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναφέρεται 1) η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού, 2) ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας,3) η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων και 4)η προδοσία του Ιούδα.
Η μετάνοια της αμαρτωλής πόρνης:
Σύμφωνα με το ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς προσκλήθηκε σε δείπνο στο σπίτι του Σίμωνος που άνηκε στην τάξη των Φαρισαίων. Επίσης στην πόλη βρισκόταν μία πόρνη που μόλις έμαθε ότι ο Ιησούς ήρθε στην πόλη θέλησε να μάθει σε ποιο σπίτι ήταν για να πάει να τον συναντήσει.
Ενώ ο Ιησούς έτρωγε και συζητούσε με τους άλλους παραβρισκόμενους μπήκε ξαφνικά στο σπίτι η γυναίκα κρατώντας στα χέρια της δοχείο γεμάτο με μύρο. Προχώρησε στο μέρος του Ιησού γονάτισε και άρχισε να κλαίει και να οδύρεται γοερά.
Η γυναίκα άνοιξε το δοχείο και άρχισε να ρίχνει μύρο και να πλένει τα πόδια του Ιησού ενώ έπεφταν τα δάκρυά της ποτάμι από τα μάτια της. Αφού άδειασε το δοχείο ξέπλεξε τα μαλλιά της και σκούπισε με αυτά τα πόδια του Ιησού ενώ τα φιλούσε αδιάκοπα.
Ο Φαρισαίος οικοδεσπότης απόρησε με τον Ιησού και αναρωτήθηκε πως αφούην στιήταν προφήτης δεν εμπόδισε αυτή την γυναίκα που ήταν μια πόρνη. Τότε ο Ιησούς τον κοίταξε και του είπε: «Έχω να πω το εξής στις σκέψεις σου» και ο Σίμωνας του απάντησε: «Μίλα μου δάσκαλε». Ο Ιησούς του είπε: «Κάποιος δάνεισε χρήματα σε δύο ανθρώπους. Στον πρώτο έδωσε πεντακόσια δηνάρια και στον δεύτερο πενήντα. Όταν έπρεπε να τα επιστρέψουν δεν είχαν χρήματα και ο δανειστής τους τα χάρισε. Ποιος από τους δύο θα χρωστάει μεγαλύτερη χάρη στον δανειστή;» ο Σίμωνας απάντησε: «Αυτός που του χαρίστηκε το μεγαλύτερο ποσό».Τότε ο Ιησούς είπε: «Σωστά απάντησες. Για κοίταξε αυτή τη γυναίκα. Εγώ μπήκα στο σπίτι σου και δεν μου έπλυνες τα πόδια με νερό, ενώ εκείνη μου τα έπλυνε με τα δάκρυα της και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Χαιρετισμό δε μου έδωκες, ενώ αυτή δε σταμάτησε στιγμή να μου φιλάει τα πόδια. Με λάδι δεν μου άλειψες το κεφάλι, αυτή με πανάκριβο μύρο μου άλειψε τα πόδια. Δεν αξίζει να της πω: “σου συγχωρούνται οι τόσες πολλές αμαρτίες σου, διότι με αγάπησες τόσο πολύ;»
Αμέσως ο Ιησούς γύρισε προς την γυναίκα και της είπε: «Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου». Έπειτα όλοι οι παραβρισκόμενοι άρχισαν να διερωτώνται ποιος είναι αυτός που μπορεί να συγχωρέσει αμαρτίες και ο Χριστός γύρισε ξανά προς την γυναίκα και της είπε: «Η πίστη σου σε έσωσε, πήγαινε στο καλό».Ακόμα είπε στην γυναίκα ότι η πράξη της θα αναφερθεί στο ευαγγέλιο που θα κηρυχτεί σε όλο τον κόσμο και αυτό θα αποτελεί ένα μνημόσυνο γι’ αυτήν.Οι μαθητές του Ιησού θεώρησαν αυτή την πράξη σαν μεγάλη σπατάλη καθώς το μύρο ήταν ακριβό και αν το πουλούσαν θα κέρδιζαν χρήματα και θα τα έδιναν στους φτωχούς. Ο Ιησούς επέπληξε τους μαθητές του λέγοντας πως η γυναίκα του έκανε καλό με την πράξη της αφού τον ετοίμασε για την ταφή. Με την συγκεκριμένη φράση του προσπάθησε να αποτρέψει τον Ιούδα από την προδοσία αλλά ήταν μάταιο.Επίσης τους θύμισε ότι μπορούν να βοηθήσουν τους φτωχούς σ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους σε αντίθεση με εκείνον που θα τον έχουν για λίγο ακόμα.
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρει για τα γεγονότα στον κήπο της Γεθσημανής : «Τότε ο Ιησούς πήγε με τους μαθητές σε ένα μέρος που ονομαζόταν Γεθσημανή και τους είπε: «Καθίστε εδώ, ενόσω εγώ θα είμαι εκεί και θα προσεύχομαι». Και αφού πήρε μαζί Του τον Πέτρο και τους δύο γιους του Ζεβεδαίου, άρχισε να νιώθει λύπη και έντονη ταραχή. Τότε τους είπε: «Είμαι βαθιά λυπημένος, μέχρι θανάτου. Μείνετε εδώ και να είστε σε εγρήγορση μαζί μου».Αφού ο Ιησούς προσεύχεται αρκετή ώρα, επιστρέφει και βρίσκει τους τρεις αποστόλους να κοιμούνται. Λέει στον Πέτρο: «Δεν μπορούσατε ούτε μία ώρα να είστε σε εγρήγορση μαζί μου; Να είστε σε εγρήγορση και να προσεύχεστε, για να μην μπείτε σε πειρασμό». Ο Ιησούς καταλαβαίνει ότι και οι Απόστολοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και ότι η ώρα είναι περασμένη. Γι’ αυτό προσθέτει: «Το μεν πνεύμα είναι πρόθυμο, αλλά η σάρκα αδύναμη». «Αλλά ένιωθε τόση αγωνία, ώστε συνέχισε να προσεύχεται πιο ένθερμα· και ο ιδρώτας Του έγινε σαν σταγόνες αίματος που έπεφταν στο έδαφος.
Σκεφτείτε:
• Τι κάνουν οι τρεις Απόστολοι ενόσω ο Ιησούς προσεύχεται;
• Τι δείχνει για τη συναισθηματική κατάσταση του Ιησού το ότι ο ιδρώτας του γίνεται σαν σταγόνες αίματος;
• Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τη φράση «το μεν πνεύμα πρόθυμον η δε σαρξ ασθενής»;
Οι μαθητές μπορούν να δουν εικόνες για την προσευχή στον κήπο της Γεθσημανής:http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/7357
αλλά και από την προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψη του Ιησού:
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/7356 ..και το τραγούδι «Μυστικός Δείπνος (Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης, Εκτέλεση: Ελένη Βιτάλη) https://www.youtube.com/watch?v=fxjgD1pHD7U&feature=emb_logo Λύστε ένα σταυρόλεξο για τα γεγονότα που μνημονεύονται τη Μεγάλη Τετάρτη: http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/7076 Το Μυστήριο του Ευχελαίου Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, τελείται στις Εκκλησίες το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Ευλογείται με αυτό το τρόπο το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες, προσφέροντας έτσι τη χάρη και την ευλογία του Ιησού και του Αγίου Πνεύματος.Το Ευχέλαιο θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου