Ετικέτες
- 6 ΜΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ (3)
- Α΄ΤΑΞΗ (5)
- ΑΓΓΛΙΚΑ (15)
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (36)
- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ (21)
- Β΄ ΤΑΞΗ (17)
- ΒΙΒΛΙΑ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (11)
- Δ΄ΤΑΞΗ (6)
- ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ (12)
- Ε΄ ΤΑΞΗ (5)
- Ε΄ ΤΑΞΗ ΓΛΩΣΣΑ (20)
- Ιστορία (6)
- ΙΣΤΟΡΙΑ & ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1)
- ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΤΑΞΗΣ (29)
- ΙΣΤΟΡΙΑ Δ΄ ΤΑΞΗΣ (35)
- ΙΣΤΟΡΙΑ Ε΄ ΤΑΞΗ (8)
- ΜΟΥΣΕΙΑ (1)
- ΜΟΥΣΙΚΗ (1)
- Νιώθω ασφαλής στο σχολείομου (4)
- Παιδικές Ταινίες (2)
- ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (4)
- ΣΤ΄ΤΑΞΗ (24)
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ (8)
Τετάρτη 19 Μαΐου 2021
Τρίτη 11 Μαΐου 2021
25ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΑΙΤΙΕΣ & ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (431–404 π.Χ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25Αιτίες και αφορμές του πελοποννησιακού
πολέμου (431–404 π.Χ.)
1. Πρώτα διαβάζω τον τίτλο και αρχίζω να κάνω ερωτήσεις, όπως: Ποιος πόλεμος; Τι είδος πόλεμος ήταν; Αμυντικός ή επιθετικός πόλεμος; Ποιοι πολέμησαν μεταξύ τους; Σε ποιες περιοχές; Ποιες ήταν οι αιτίες του πολέμου; Υπήρξε κάποια αφορμή, όπως στους περσικούς πολέμους;
2. Αριθμώ τις παραγράφους του κειμένου.
3. Διαβάζω το κείμενο δύο ή τρεις φορές. Την ώρα της ανάγνωσης προσπαθώ να δημιουργήσω εικόνες στο μυαλό μου σαν να βλέπω μια ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ.
4. Αναρωτιέμαι για τις άγνωστες λέξεις, τις οποίες κυκλώνω και ψάχνω να βρω την έννοιά τους από τις υπόλοιπες λέξεις μέσα στο κείμενο.
5. Υπογραμμίζω τις σημαντικότερες πληροφορίες και όχι όλο το κείμενο. Δεν ξεχνώ τη θεματική πρόταση της παραγράφου (η πρώτη πρόταση που με λίγα λόγια με πληροφορεί για το τι λέει η υπόλοιπη παράγραφο).
6. Σημειώνω μια δυο σημαντικές λεπτομέρειες μέσα στην παράγραφο.
7. Τέλος, κάνω μια περιληπτική σύνοψη του κειμένου. Το κείμενο έχει 300 λέξεις και εγώ θα πρέπει να το αποδώσω με 100 (αυτό λέγεται περίληψη).
8. Προσέχω να χρησιμοποιώ όσον το δυνατόν δικές μου λέξεις και όχι να αντιγράφω αυτολεξεί τις προτάσεις του κειμένου.
9. Την ώρα που δημιουργώ προτάσεις αισθάνομαι ότι ελέγχω το περιεχόμενο του κειμένου μου.
10. Ξαναδιαβάζω τι έγραψα και επισημαίνω τα σημεία που ενδεχομένως να χρειάζονται διόρθωση.
Εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου ζωής και πολιτεύματος, οι σχέσεις των δύο ισχυρών πόλεων, Αθήνας και Σπάρτης, ήταν κακές. Η αθηναϊκή κυριαρχία στο Αιγαίο προκαλούσε ανησυχία στη Σπάρτη. Επιπλέον, η εμπορική επέκταση των Αθηναίων στη δυτική Ελλάδα και Ιταλία προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στην Κόρινθο, σύμμαχο της Σπάρτης. Η βοήθεια των Αθηναίων στους Κερκυραίους, έδωσε την αφορμή στους Κορίνθιους, τους ανταγωνιστές τους, να βλάψουν τα συμφέροντα των Αθηναίων στη Μακεδονία. Αυτό υπήρξε η αφορμή για την έναρξη ενός καταστροφικού πολέμου. Παρά τις προσπάθειες του βασιλιά Αρχίδαμου για μια ειρηνική λύση των διαφορών μεταξύ της Πελοποννησιακής και Αθηναϊκής συμμαχίας, ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε και κράτησε πολλά χρόνια. (105 λέξεις)
Γραπτές Εργασίες:
1. Στο κεφάλαιο 20 του σχολικού εγχειριδίου (σελ. 63) μάθαμε για την Α΄ Αθηναϊκή συμμαχία (478 π.Χ.). Θα ήθελα να αναφέρετε: α) κάποιες από τις σημαντικότερες πόλεις που συμμετείχαν σ’ αυτή, και β) να αναπτύξετε με λίγα λόγια τους τρόπους που βοηθήθηκε η Αθήνα από τη δημιουργία της συμμαχίας.
2. Θα ήθελα να γράψετε κάποιες από τις σημαντικότερες πόλεις που συμμετείχαν στην πελοποννησιακή συμμαχία.
3. Ποιοι πολέμησαν στη Ναυμαχία των Συβότων και ποια η σημασία της; (προσπαθήστε να απαντήσετε με λίγα λόγια).
4. Ψάξτε να βρείτε τι ακριβώς έκαναν οι Κορίνθιοι και έβλαψαν τα συμφέροντα των Αθηναίων στη Μακεδονία.
Β https://www.offlinepost.gr/2019/02/13/η-αθήνα-και-η-συμμαχία-της-δήλου/
Δευτέρα 10 Μαΐου 2021
Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά με υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας!
Ενόψει της επανέναρξης των μαθημάτων τη Δευτέρα 10-5-2021, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων: Το πρόγραμμα της δια ζώσης διδασκαλίας είναι το ίδιο που ίσχυε και πριν την αναστολή των μαθημάτων.
Αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) για COVID-19: Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) για COVID-19 είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ για τους μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων με βάση την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με αριθμό 50209/ΓΔ4/05-05-2021 και την Κ.Υ.Α. με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.27707/2021(ΦΕΚ Β΄1825/05.05.2021).
Σας παρακαλούμε να προμηθευτείτε ΑΜΕΣΑ από το φαρμακείο το self test για να προλάβουμε τυχόν ελλείψεις.
Είσοδος στο σχολείο – επίδειξη της σχολικής κάρτας: Για τη συμμετοχή των μαθητών στα μαθήματα είναι απαραίτητη η προσκόμιση της “Σχολικής κάρτας για COVID-19 “ με αρνητική δήλωση αποτελέσματος. Για την αποφυγή συνωστισμού στην είσοδο του σχολείου, η δήλωση θα επιδεικνύεται από τους μαθητές στους/στις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την 1η ώρα στο τμήμα στον ειδικό χώρο που συγκεντρώνεται η κάθε ομάδα παιδιών στο προαύλιο. Στην περίπτωση που μαθητής δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα, τότε δεν γίνεται δεκτός στην τάξη, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από το σχολείο συνοδευόμενος από τον γονιό του, ο οποίος δεν έχει αποχωρήσει πριν από τον έλεγχο των σχολικών καρτών (όποιος έχει δώσει τη σχολική κάρτα στο παιδί του μπορεί να αποχωρήσει άμεσα). Στην περίπτωση που έχει αποχωρήσει κάποιος γονιός ενώ ο μαθητής δεν διαθέτει σχολική κάρτα, ειδοποιείται να επιστρέψει άμεσα και να παραλάβει το παιδί.
Κεράσματα γλυκών: υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Σχολείου,απαγορεύεται κάθε είδους κέρασμα (για γιορτή, γενέθλια) σε άλλα παιδιά εντός του σχολικού χώρου για λόγους ασφάλειας.
Οδηγίες για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test)
Η προμήθεια του self-test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών. Χρειάζεται ο Α.Μ.Κ.Α και η αστυνομική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ταυτοποίησης του γονέα/κηδεμόνα που θα πάρει το τεστ.
To self -test στα παιδιά γίνεται από τους γονείς τους στο σπίτι έως και είκοσι τέσσερις ώρες ΠΡΙΝ έρθουν στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με οδηγίες για τη διενέργεια του self-test: https://youtu.be/uqy9EtE1uuE
Μετά τη διενέργεια του τεστ οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα εδώ:. https://dilosi.services.gov.gr/login/?next=/templates/COVID19-SCHOOL-CARD/create/ Για τη σύνδεση στην πλατφόρμα χρειάζονται οι κωδικοί του taxisnet.
Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία οι γονείς εκτυπώνουν και τη δίνουν στο παιδί για να την έχει μαζί του στο σχολείο.
Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος η οποία και εκτυπώνεται. Στη συνέχεια οι γονείς θα πρέπει να μεταβούν με το παιδί, μέσα σε 24ώρες, σε μια δημόσια δομή, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να γίνει αυτό όλη η οικογένεια παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.
Εάν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή και το παιδί επιστρέφει στο σχολείο έχοντας μαζί του αυτή τη βεβαίωση.
Εάν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.
• Οι μαθητές/τριες, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν το self test από το φαρμακείο, πρέπει να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, σε μια από τις δημόσιες δομές (Κέντρο Υγείας ) ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν ο γονιός δεν διαθέτει εκτυπωτή, μπορεί να κάνει χειρόγραφη τη δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου. Σε αυτή την περίπτωση στείλτε μήνυμα στο σχολείο για να περάσετε και να λάβετε από το Σχολείο την Κυριακή το απόγευμα φωτοτυπημένη τη δήλωση.
Καλή επάνοδο σε όλους και όλες μας με ασφάλεια!!!
Η Διευθύντρια και οι Εκπαιδευτικοί του Σχολείου